Ce este o moasa - AMsR

Ce este o moasa

Definitia moasei a fost adoptata la Conferinta ICM Durban 15 iunie 2011 cu revizuire in 2017  http://internationalmidwives.org/who-we-are/policy-and-practice/icm-international-definition-of-the-midwife/

Moasa este o persoana care a finalizat cu succes un program de educatie de specialitate, a obtinut o diploma si este recunoscuta ca specialist in tara in care se afla, este inscrisa in organizatia de profil care o certifica si ii elibereaza aviz de libera practica in mosit.

Domeniul de aplicare al practicii

Moasa in Romania este recunoscuta ca o profesionista responsabila care lucreaza in parteneriat cu femeile: http://www.legex.ro/OUG-144-2008-91106.aspx, Sectiunea1, Art. 2, (c)

Moasa este recunoscuta ca un profesionist responsabil care lucrează în parteneriat cu femeile pentru a le da sprijinul necesar, ingrijire si sfaturi in timpul sarcinii si perioada de dupa nastere, pentru a efectua nașteri pe propria răspundere și pentru a oferi ingrijiri nou-născutului sanatos. Aceasta include măsuri preventive de îngrijire, promovarea nașterii normale, detectarea complicațiilor la mamă și copil, accesarea de asistență medicală sau de alte forme de asistență adecvată și efectuarea unor măsuri de urgență.

Moașa are o sarcină importantă în educatia pentru sănătate, nu numai pentru femeie, ci si pentru familie și comunitate. Acest lucru ar trebui să implice educație prenatală, de ingrijire a mamei si nou-nascutului și se poate extinde la sanatatea femeii, sanatatea sexuala sau reproductivă.

O moașă isi poate practica profesia in orice loc: domiciliu, comunitate, spitale, clinici sau unități de sănătate.