Scop si obiective - AMsR

Scop si obiective

SCOP

Sanatate  pentru toate femeile

OBIECTIVE

 1. Cresterea rolului moasei  in asistenta maternala primara, prin servicii de consiliere a  femeilor, promovarea unui stil de viata echilibrat care sa contribuie la nasterea unor copii cat mai sanatosi; furnizarea  de servicii medicale de ingrijiri specifice cu scopul de a reduce rata mortalitatii/ morbiditatii materno-infantile; promovarea nasterie naturala in defavoarea celei medicalizate; scaderea ratei epiziotomiilor, a practicilor de inducere a travaliului, a atitudinilor interventioniste in timpul travaliului si nasterii etc.; promovarea alaptarii pentru cresterea numarului de mame si copii care vor beneficia de avantajele acesteia.
 2. Dezvoltarea abilitatilor teoretice si practice ale moaselor prin programe educationale universitare, post universitare ( master, doctorat) si de educatie medicala continua.
 3. Intensificarea eforturilor pentru recrutarea studentelor si cresterea numarului lor in facultatile de moase;
 4. Implicarea AMsR in revizuirea anuala a curriculei educationale de la facultatile de moase;
 5. Promovarea profesiei de moasa prin elaborarea procedurilor de buna practica, definite de competentele specifice obtinute in urma nivelului de studii parcurs in aceasta specialitate.
 6. Reducerea si eliminarea restrictiilor de practica, atat in spitalele/ maternitatile de stat, cat si in cele private.
 7. Monitorizarea numarului anual de moase  necesar in spitalele de stat si private din Romania de catre AMsR impreuna cu OAMGMAMR, Ministerul Sanatatii;
 8. Efectuarea unor studii statistice anuale pentru evaluarea  serviciilor moaselor si a beneficiilor aduse  in sanatatea mamei si copilului;
 9. Integrarea moaselor in echipa de ingrijiri perinatale privind sarcina, nasterea, lauzia, planificarea familiala, ingrijirea nou-nascutului sanatos.
 10. Integrarea moaselor in echipele de cercetare;
 11. Elaborarea in colaborare cu OAMGMAMR si MS a unui Ghid de Practica pentru Nasterea Normala, folosind ca model Ghidul de Practica al Nasterii Normale elaborat de OMS. 
 12. Implicarea moaselor pana la cel mai inalt nivel in  luarea deciziilor care tin de  profesia de moasa  si de sanatatea perinatala din Romania;
 13. Afilierea AMsR la organizatiile europene si internationale care sustin si promoveaza profesia de moasa: EMA, ICM, FIGO, OMS, UNICEF.