Istoric - AMsR

Istoric

In anul 1993 s-au pus bazele primei asociatii profesionale a moaselor. A fost inregistrata  legal in 1995 ca Asociatia Moaselor din Romania ( AMsR ). Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost infiintate 8 filiale in tara, cu 400 membri activi.

Obiectivele asociatiei la momentul infiintarii au fost:

• Mobilizarea moaselor(  Scoala Profesionala), a asistentelor de obstetrica & ginecologie( Scoala Tehnica Postliceala), asistentelor medicale din maternitatile/ spitalele din tara, in vederea recunoasterii profesiei de MOASA in Romania;
  • Infiintarea unei forme de invatamant de specialitate ;
  • Legislatie in vederea practicarii profesiei de moasa;
  • Derularea in maternitati a unui program de educatie prenatala;
  • Infiintarea unei reviste de specialitate;
  • Organizarea de cursuri profesionale de specialitate, seminarii, simpozioane, etc.
  • AMsR membra a Confederatiei Internationale a Moaselor (ICM)

In  anul 1996, AMsR organizeaza cu sustinerea Consiliului Britanic primul Seminar de Educatie Prenatala pentru Moase “SCOALA PARINTILOR”, in urma caruia grupul de participante sunt certificate ca formatori.

Dupa  infiintarea Ordinului Asistentilor Medicali (OAMR) in 2001, AMsR a avut un rol important si determinant in recunoasterea profesiei si adoptarea titulaturii de moasa, ceea ce a dus la schimbarea denumirii initiale a ordinului asistentilor medicali in Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR)

AMsR a avut un rol substantial in elaborarea primelor curricula pentru Facultatea de Moase, in concordanta cu cerintele Directivelor UE pentru moase. In urma demersurilor AMsR, din anul 2002 incep sa se infiinteze Facultatile de Moase in cadrul Universitatilor de Medicina si Farmacie din Cluj, Bucuresti, Arad, Iasi, Constanta, Sibiu.

Pentru ca actiunile asociatiei sa fie cat mai vizibile in randul membrelor ei, AMsR decide redactarea periodica a revistei ”JURNALUL MOASELOR”.

In anul 2005, in urma eforturilor depuse de d-na Vania Limban, presedinte, si conducerea asociatiei, AMsR devine membra a Confederatiei Internationale a Moaselor (ICM).

Din anul 2007/2008, AMsR intra intr-un declin progresiv prin faptul ca foarte multe asistente de obstetrica-ginecologie/ moase din toata tara se retrag din asociatie, unele plecand din tara, altele decizand sa ramana doar membre OAMMR, fara apartenenta si la asociatia profesionala.

In primavara 2015, are loc intalnirea catorva dintre membrele fondatoare ale AMsR, care decid relansarea activitatii asociatiei profesionale, avand in vedere o serie de proiecte care vizeaza atat statutul moasei ca profesionista in sistemul de sanatate din Romania, cat si nasterea naturala cu moasa, ca optiune posibila pentru oricare femeie din Romania.