Moasa & Comunitatea - AMsR

Moasa & Comunitatea

 MOASA, O GARANTIE LA NASTERE PENTRU FIECARE FEMEIE !

Dintotdeauna, rolul moasei in comunitatea de neam romanesc a a fost  important. La inceputul sec XIX, moasele erau considerate ca un pilon al comunitatii rurale, un stalp al micii familii.

Moasele traditionale, desi aveau un nivel de educatie foarte scazut, cunosteau foarte bine plantele si le foloseau ca medicamente in diferite afectiuni ale mamei si copilului, stiau sa faca masaj si erau foarte experimentate in practici legate de nastere, mama si bebelus.

Denumirea de “baba satului”  venea de la  prestigiul castigat prin experienta, dar si de la cunoasterea si supravegherea in amanunt a comunitatii. (Nicoleta Stoian “Femei, onoare si pacat in Valahia secolului al XIX- lea”).

Odata cu aparitia medicilor si a spitalelor, rolul moaselor a inceput treptat sa scada. Moasa  incepe sa-si desfasoare activitatea din ce in ce mai mult in casele de nasteri si apoi in spitale, dispensare si policlinici, legatura ei cu comunitatea constand doar in depistarea gravidelor si urmarirea mamei si nou nascutului.

Dupa 2000, statutul moasei din Romania a capatat alte dimensiuni in relatie cu comunitatea prin oportunitatea de a avea studii si a practica profesia in concordanta cu legislatia europeana.

Rolul moasei in comunitatea rurala si urbana  a redevenit in zilele noastre foarte actual, in conditiile in care situatia  din Romania necesita  implicarea acestei profesioniste si in politicile publice din comunitatile rurale si urbane, pentru reducerea ratei mortalitatii materno-infantile, a nasterilor prin operatie cezariana si cresterea natalitatii.

In viitorul imediat apropiat, intr-o echipa comunitara complexa, alaturi  si de alti profesionisti, dar in parteneriat cu autoritatile locale, moasele  vor redeveni piloni ai comunitatilor, contribuind la starea de bine si de sanatate a familiilor.

Starea de sanatate a gravidelor, mamelor si copiilor, precum si a familiilor lor,  ca si saracia care afecteaza sanatatea femeilor, trebuie urmarite de moasele comunitare  si imbunatatite prin activitati sociale de ajutorare, cursuri educationale cu viitorii parinti, intalniri informale intre familiile comunitatii, studii de cercetare pentru imbuntatirea calitatii vietii in comunitatea in care isi desfasoara activitatea.