40 de nasteri pentru o moasa adevarata - AMsR

      

  Atunci cand alegi sa devii moasa, trebuie sa o faci cu sufletul. Asa am ales eu sa fac aceasta facultate. Ce poate fi mai frumos pentru o moasa, decat sa fie alaturi de femeie din ziua cand aceasta afla ca va da nastere unei vieti si pana în ziua în care ea devine mama? Sa o sfatuiasca, sa o inspire, sa aibe incredere in ea si sa o ajute sa creeze o poveste frumoasa, care va dainui in familia lor ani si ani la rand.

Pornind de la aceasta pasiune, urmeaza drumul celor 4 ani de facultate. Am ajuns la jumatatea lui. Constat ca pregatirea teoretica este extraordinara. Sunt increzatoare ca toata acestea vor contribui la formarea mea ca moasa.

Dar, cum ramane cu activitatea practica, atat de importanta in aceasta profesie ? Spre deosebire de alte profesii, unde eroarea se poate înscrie în parametrii corectabili sau admisibili, într-o profesie medicala greselile comise din neglijenta, imprudenta sau ignoranta  pot fi ireparabile.

 Imbunatatirea activitatii practice trebuie sa fie deziderat comun, al nostru ca studente si al Universitatii Carol Davila _ Facultatea De Moase, deopotriva. Oferind un feedback permanent conducerii universitatii si venind cu propuneri pertinente, vom putea  beneficia de practica  de specialitate de care avem atata nevoie. La finalul celor 4 ani de facultate, practica clinica trebuie sa faca dovada  asistarii si a participarii active a studentei moase la cel putin 40 de nasteri, la supravegherea si ingrijirea  parturientelor. Din experienta de pana acum, nici una din practicile clinice prevazute in curricula facultatii nu a fost efectuata.  

Atunci se naste intrebarea: Ce vom face noi, ca proaspete moase licentiate, daca nu ni s-a oferit in timpul facultatii posibilitatea sa asistam minim 40 de nasteri asa cum sunt ele prevazute ca obligatorii in Legea Practicarii  Profesiei de Moasa  si in Directivele UE Pentru Moase?  Cand si unde vom putea asista cele 40 de nasteri?

Cum vom putea aplica la un post de moasa intr-o maternitate de stat sau privata, fara sa putem face concret dovada practicii de specialitate?

In acest moment al parcursului nostru, consideram ca ar fi foarte util un caiet de practica  care se ne traseze elementele referitoare la cadrul general de organizare şi desfasurare a stagiului de practica, obiectivele si modul de efectuare a acestuia, astfel incat sa fie acoperite toate prevederile cu privire la practica moaselor, asa cum aceasta este prevazuta de curricula facultatii.

De asemenea, o solutie pentru formarea practica a moaselor licentiate, ar putea fi organizarea de catre Universitate a unui program de Rezidentiat pentru Moase, asemanator cu cel al facultatii de medicina cu durata de 1 an de zile, timp in care curricula cu privire la practica clinica sa fie parcursa in spitalul in care moasa va fi repartizata.

Privind retrospectiv, suntem recunoscatoare colegelor noastre moase, pentru eforturile facute de-a lungul anilor, pentru ca profesia de moasa si practicarea acesteia sa fie legiferate, pentru contributia la conceperea curriculei facultatii de moase si pentru aplecarea catre noi, cele care vom practica mai departe aceasta meserie.

Profit  de aceasta ocazie sa readuc in atentia tuturor  o Petitie Online:

“Romania Bifeaza 40 de Nasteri Pentru o Moasa Adevarata” - http://www.petitieonline.com/forum/32651, petitie initiata acum o vreme de colegele noastre, pe care va invit sa o semnati, astfel incat sa dam un semnal prin numarul semnaturilor noastre si sa o facem sa conteze in demersurile viitoare, pentru a face din Faculatea De Moase o forma de invatamant performanta la nivel international!

Catalina Stoicescu,

Studenta anul 2,

Facultatea Moase, Universitatea Carol Davila Bucuresti