Cel mai frumos start în cariera de moasă de care aveam mare nevoie - AMsR

"Aventura noastră în Chișinău a luat sfârșit, dar ne-a deschis ochii și sufletul în același timp. Ne întoarcem încrezătoare că putem, că suntem capabile să fim moașe și nu au fost în zadar cei 4 ani de facultate.

                                                

Un stagiu de practică de 2 săptămâni, în cadrul Maternității Municipale Nr. 2, am putea spune că ne-a dat startul în carieră ca moașe. Ne-am fi dorit să nu se termine atât de repede, să mai putem ramâne! Am încercat să profităm de fiecare zi petrecută pe holurile maternității și să acumulăm cât mai multe cunoștințe practice. Am reusit să dăm dovadă de profesionalism și corectitudine, angajamentului pe care ni l-am luat față de această șansă oferită.

Am întâlnit un colectiv alcătuit din medici, moașe și asistente medicale, care ne-au primit cu brațele deschise. Le-am câștigat ușor, ușor încrederea și arătându-ne tot ceea ce fac în fiecare zi. 
Ne-au suportat fiecare curiozitate pe care o aveam și la care nu găseam un raspuns.

În fiecare zi a șederii noastre acolo am văzut, învățat și practicat câte ceva. Am putut lua parte la nașterea fiecărui îngeraș și la fericirea ce se putea citi pe fața fiecărei mame. Parcursul nașterii naturale la fiecare femeie era diferit. Fiecare travaliu era diferit. Am putut vedea gravide care aveau un indice al suportabilității durerii foarte mare. Erau puternice și se vedea că au lucrat cu mintea lor pe tot parcursul sarcinii. Știau cum să respire corect, pentru a nu priva de oxigen copilașul aflat încă în pântecul lor. Luau fiecare durere ca pe un lucru benefic. Nu spuneau "nu pot"! Știau că sunt femei puternice și că pot duce la bun sfârșit travaliul. Gândeau pozitiv și ascultau sfaturile moașei, pentru a le ajuta să suporte mai ușor durerea. Moașa le arata mișcările potrivite, dar le dădea și mici tips-uri ca: sărituri pe minge în timpul contracțiilor pentru ameliorarea durerii, rotații atât într-un sens cât și în cealălt pentru relaxarea perineului, mersul între contracții, dansul, ascultarea melodiilor preferate, masajul regiunii cervicale și lombare.

                                                

Am văzut cum fiecare îngeraș lupta pentru viața lui cu atâta ardoare, pentru a ieși la suprafață și a se întâlni într-un final cu parinții, pentru a le zâmbii și a-i strânge în brațe. Tot drumul pe care îl parcurg prin canalul de naștere pare ireal. M-am întrebat mereu, cum știu ei să își îndoaie capuțul, să îl rotească și apoi să îl dea pe spate? Toate aceste mișcări doar pentru a ieși la suprafață, într-un mediu mai puțin plăcut, mai rece și cu o lumină mai aspră decât cea cu care a fost învățat 9 luni, doar pentru a-și întâlni mămica.

Niciun nou-născut nu este despărțit de mamica lui niciodată. Tratamentele se fac de față și împreună cu aceasta. Este învățată cum este mai bine să își îngrijească bebelușul. Medicul neonatolog răspunde oricărei curiozități și clarifică diferite nelămuriri. Știm prea bine că noile mămici sunt deseori îngrijorate, panicate, chiar și de lucrurile absolut normale prin care trec bebelușii lor. Dar este în regulă, alături de ele există o echipă medicală bine pregătită!

                                    

Grija pe care personalul medical o poartă pentru pacientele maternității m-a uimit profund și este un exemplu pentru noi. Pentru ei, mămica și nou-născutul se află pe primul plan, în fața oricăror lucruri materiale. Sănătatea lor este primordială!

Multumim din inima noastră de viitoare moașe, doamnei director a Maternității Municipale Nr. 2, Gutium Tatiana, moașei principale Lilia Canțîr și moașei superioare Lilia Alexiuc care ne-au fost mentori pe tot parcursul practicii noastre, dar și echipei de medici obstetricieni de la care am invățat mai mult decât ne-am fi așteptat. Mulțumim doamnei Vania Limban pentru șansa și suportul oferit! Mulțumim pentru START-ul oferit ca Moașe!"

                                    Semnat, cele mai entuziasmate viitoare moașe, Andrei Miruna, Ioniță Roxana, Neacșu Alexandra