Conferinta “Un pas inainte pentru generatia mileniului. Provocari viitoare pentru serviciile de sanatate – O abordare nationala si europeana” - AMsR

 

Conferinta din 22.02.2017 care a avut loc la Palatul Parlamentului,  a reprezentat o punte de comunicare intre reprezentanti ai Guvernului si societatea civila. In cadrul evenimentului au luat cuvantul Victor Negrescu, europarlamentar, Fundatia Stanga Democratica (organizator), Florian-Dorel Bodog – Ministrul Sanatatii , Corneliu Florin Buicu – presedintele Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor, Vania Limban, moasa independenta, Asociatia Moaselor din Romania si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor Sindicatului Medicilor Promedica, PES Activists Romania, Fundatiei Europene de Studii Progresiste si ai Fundatiei Friedrich Ebert Stiftung.

Toti participantii s-au aratat dornici in angajarea pe un drum comun si reciproc avantajos. Atat reprezentantii Guvernului cat si cei ai societatii civile s-au aratat interesati de ajungerea la un consens.

Unul dintre aspectele importante este faptul ca pe lista participantilor la conferinta s-au aflat si persoane reprezentative pentru comunitatea moaselor din Romania.

In cadrul discutiilor purtate s-au atins puncte cheie ale potentialei viitoare legi privind practica moaselor. 

Vania Limban, moasa in Asociatia Moaselor din Romania, a facut o trecere in revista a principalelor avantaje atat pentru gravide si nou-nascuti, cat si pentru sistemul sanitar si buget, derivand din restructurarea cadrului legal al meseriei de moase.

 Guvernul a dat un semnal ca se doreste o reforma reala a sistemului sanitar din Romania si aducerea lui la standardele europene, in care meseria de moasa sa fie valorificata cu adevarat.

In concluzie, asteptam cu interes urmatorii pasi pe drumul spre finalizarea si implementarea unui cadru legal functional si coerent structurat pe baza realitatilor din societatea actuala din Romania si la nivelul tarilor cu experienta in acest domeniu din UE.