Despre conferinta - AMsR

Inca din 1993, Asociatia Moaselor din Romania militeaza activ  pentru cresterea rolului moaselor din tara noastra, reluarea locului lor langa femeile gravide si acordarea dreptului de a ajuta femeile ce doresc sa nasca natural si in acord cu corpul lor.

Dupa  infiintarea Ordinului Asistentilor Medicali din Romania (OAMR) in 2001, AMsR a avut un rol important si determinant in recunoasterea profesiei si adoptarea titulaturii de moasa, ceea ce a dus la schimbarea denumirii initiale a ordinului asistentilor medicali in Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR).

AMsR a avut un rol substantial in elaborarea primelor curricula pentru facultatile de moase, in concordanta cu cerintele Directivelor UE pentru moase. In urma demersurilor AMsR, din anul 2002 incep sa se infiinteze Facultatile de Moase in cadrul Universitatilor de Medicina si Farmacie din Cluj, Bucuresti, Arad, Iasi, Constanta, Targu Mures, Craiova, Galati.

Din pacate, in 2017 rolul moaselor este inca foarte redus, daca nu chiar negat pentru ca ele inca nu si-au castigat dreptul de a monitoriza in mod autonom sarcina, travaliul, lauzia si nou-nascutul si nici sa asiste nasteri. Serviciile medicale pe care le ofera nu sunt decontate de Casa Nationala de Sanatate. Ca urmare, in 2017 Romania ramane tara cu cele mai mari rate la mortalitatea materno-infantila, sarcina la adolescente, nasterea prin operatie cezariana, situatii care ar putea fi combatute intr-o anumita masura de cresterea rolului moasei in asistenta pre- si postnatala.

In aceste conditii, Asociatia Moaselor din Romania doreste sa stranga o comunitate puternica de moase din toata tara, care sa devina constiente de importanta rolului lor, sa fie informate, sa fie unite si, impreuna, sa reuseasca sa redea femeilor din Romania speranta unei nasteri naturale usoare, in conditii de siguranta pentru mama si copil.

Demersul Asociatiei Moaselor din Romania s-a concretizat in organizarea conferintei “Rolul Moasei in Sistemul de Sanatate din Romania”, a carei prima editie care va avea loc intre 11 - 13 mai 2017, Hotel Yesterday, Strada Economu Cezărescu 8, București (tel receptie021 340 8585), propunandu-si sa ofere participantilor:

  •  ocazia de a afla care sunt drepturile moaselor din Romania,
  •  sa intre in dialog cu reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice si ai Ministerului Educatiei Nationale, precum si ai altor institutii ce reglementeaza statutul moasei in Romania,
  •  sa afle de la reprezentante din Franta, Canada si Elvetia aspecte legate de educatia si practica moaselor din tarile lor

Se obtin credite EMC pentru moasele si asistentii medicali participanti la eveniment.